Alle civiele en militaire luchtverkeersleiders gebruiken hetzelfde systeem om het Belgische luchtruim te beheren

Het Maastricht Upper Area Control Centre (MUAC) van EUROCONTROL, het Belgische ministerie van Defensie en de Belgische verlener van luchtvaartnavigatiediensten skeyes ontwikkelen samen een nieuw systeem voor luchtverkeersbeheer, het Shared Air Traffic Services System 3 (SAS3), dat naar verwachting in 2027 operationeel zal zijn. De drie partners hebben hiertoe vandaag een overeenkomst ondertekend. Deze ontwikkeling zal de luchtverkeersleiding in België nog veiliger en efficiënter maken.

Luchtverkeersleidingsdiensten in het Belgische luchtruim worden momenteel verleend door drie onafhankelijke organisaties die gebruik maken van twee verschillende systemen. skeyes beheert het luchtverkeer op de Belgische luchthavens en in het luchtruim tot ongeveer 7.500 meter met behulp van het Eurocat-luchtverkeersleidingssysteem. Het verkeer in het hogere luchtruim (boven 7,5 km of 24.500 voet) wordt beheerd door MUAC, dat in Nederland is gevestigd. Het ministerie van Defensie handelt al het militaire luchtverkeer af op en rond de militaire luchthavens en in de daarvoor beschikbaar gestelde oefengebieden. Defensie en MUAC maken al gebruik van een gezamenlijk luchtverkeersleidingssysteem, het zogenaamde Shared Air Traffic Services System 2 (SAS2).

Doorbraak

Het feit dat alle luchtverkeersleidingsorganisaties in het Belgische luchtruim hetzelfde systeem zullen gebruiken, betekent een echte doorbraak voor de luchtverkeersleiding in België. De grootste winst ligt in het in real time uitwisselen van luchtverkeersgegevens tussen de civiele en militaire luchtverkeersleiders, wat zal leiden tot meer veiligheid en een efficiënter gebruik van het luchtruim, met minder vertragingen en minder uitstoot van broeikasgassen tot gevolg.

In de overeenkomst leggen de drie partners tevens bepalingen voor onvoorziene omstandigheden vast, d.w.z. oplossingen in geval van incidenten die een maximale veiligheid en bedrijfscontinuïteit in het Belgische luchtruim zullen garanderen.

Eamonn Brennan, directeur-generaal van EUROCONTROL, verklaarde: “Het feit dat België – als gastland voor de hoofdzetel van EUROCONTROL - deze belangrijke stap zet in de richting van het Single European Sky-concept inzake ATM-datadienstverlening, is zeer symbolisch. Ik ben verheugd vandaag deze samenwerkingsovereenkomst met onze Belgische partners te ondertekenen en een stap voorwaarts te zetten in de samenwerking op het gebied van dienstverlening.”

John Santurbano, directeur van MUAC, voegde hieraan toe: “Het Shared ATS System is gebaseerd op een beproefd Virtual Centre Concept dat in 2013 door MUAC en de Koninklijke Luchtmacht op verschillende locaties in Nederland is ontwikkeld en uitgerold, in Slovenië is getest en sinds 2019 bij de Belgische luchtmacht is geïmplementeerd. Het systeem is robuust, en we hebben er alle vertrouwen in dat onze Belgische collega's een goede keuze hebben gemaakt. Naarmate het MUAC-systeem wordt geüpgraded en verder ontwikkeld, zullen de verbeteringen automatisch ‘doorstromen’ naar de Belgische luchtverkeersleidingscentra die door MUAC worden bediend, zodat schaalvoordelen kunnen worden behaald dankzij gemeenschappelijke middelen op het vlak van ontwikkeling en onderhoud. Een bijkomend neveneffect van dit project is dat de kennisbasis bij MUAC niet alleen het civiele hogere en lagere luchtruim maar ook het militaire luchtruim en de militaire functies zal omvatten.”

Belgisch ministerie van Defensie: “De uitrol van een gemeenschappelijk ATM-systeem (SAS3) in het Belgische luchtruim is een van de belangrijkste hoekstenen van de Belgische Luchtruimvisie 2030. Onze positieve ervaring met SAS2 - met bijzondere aandacht voor de functionaliteiten eigen aan de militairen - zal zeker bijdragen tot een succesvolle implementatie. Deze strategische en operationele keuze bevestigt de huidige en toekomstige civiel-militaire samenwerking.”

Luitenant-generaal en directeur-generaal material resources Frédéric Goetynck, en generaal-majoor Thierry Dupont, commandant van de luchtcomponent van Defensie: “Wij kunnen de voordelen bevestigen. Het feit dat de drie verleners van luchtvaartnavigatiediensten in het Belgische luchtruim met hetzelfde systeem zullen werken, zal zorgen voor een vlottere coördinatie en communicatie, wat op zijn beurt de vliegveiligheid ten goede zal komen.”

Johan Decuyper, CEO van skeyes, concludeerde: “Het ATM-en-routesysteem is de kern van onze activiteiten, waarmee we de veiligheid van het luchtverkeer verzekeren. Onze civiele en militaire luchtverkeersleiders en MUAC-collega's zijn er 24 uur per dag mee aan de slag. Het belang van deze investering kan dan ook moeilijk overschat worden, zowel op financieel als op operationeel vlak. SAS3 is een van de future-proof projecten van skeyes, samen met de digitale torens en de drones. Dit zijn innovatieve en strategische investeringen voor de toekomst. Zo blijven we op koers om onze rol in de luchtverkeersleiding in Europa te blijven spelen.”

Dominique Dehaene

skeyes - Communication Manager & Spokesperson

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

[email protected]

www.skeyes.be