Belgocontrol en ANA-Lux versterken samenwerking

Deze morgen ondertekenden Belgocontrol en ANA Lux een Memorandum of Understanding. De nationale luchtverkeersleiders van België en Luxemburg breiden hun samenwerking verder uit.

Belgocontrol beheert nu al het luchtverkeer in een deel van het Luxemburgse luchtruim (tussen 14.500 en 24.500 voet). Er bestaan ook andere samenwerkingsinitiatieven. Sommige daarvan lopen al geruime tijd, andere vormen van operationele samenwerking kwamen recent tot stand. Om dat alles op elkaar af te stemmen, besloten Belgocontrol en ANA Lux om een overkoepelend samenwerkingsakkoord af te sluiten. Vandaag zetten beide bedrijven dat samenwerkingsakkoord formeel op papier in de vorm van een Memorandum of Understanding.

In het akkoord worden verschillende domeinen opgesomd waarin ANA Lux en Belgocontrol elkaar versterken. Het gaat onder andere om Continuous Descent Operations (groene landingen), flight procedure design (uitwerken van vliegprocedures), meteorologische diensten, veiligheid, contingency, uitwisseling van radargegevens, de gemeenschappelijke vertegenwoordiging op internationale fora,… De MoU is een princiepsakkoord; specifieke akkoorden per thema of domein leggen de concrete engagementen vast.

België en Luxemburg verdiepen zo hun historische samenwerking. Het engagement sluit ook aan bij de doelstellingen van de Single European Sky, het samenwerkingsverband tussen alle Europese luchtverkeersleiders.

Johan Decuyper, CEO van Belgocontrol: “Een belangrijk element in de strategie van Belgocontrol is het afsluiten van partnerships om onze positie in de internationale luchtvaart verder te verzekeren. België en Luxemburg hebben een traditie van samenwerking en wensen die te versterken. Dit akkoord maakt van Belgocontrol en ANA Lux sterkere spelers in een internationale sector die voortdurend in evolutie is en steeds concurrentiëler wordt.”
  • Beeld: John Santurbano, Directeur ANA Lux en Belgocontrol-CEO Johan Decuyper

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be