Belgocontrol en Living Tomorrow onderzoeken toekomst van de luchtverkeersleiding

Vandaag treedt Belgocontrol toe tot het onderzoeks- en ontwikkelingsplatform van Living Tomorrow. Daarin worden – met tal van andere partners – onder andere toekomstvisies uitgebouwd rond thema’s die het dagelijks leven van mensen beheersen, zoals bijvoorbeeld mobiliteit. ​

De luchtvaart in het algemeen en de luchtverkeersleiding in het bijzonder zijn voortdurend in ontwikkeling. Belgocontrol volgt de evoluties in de sector op de voet en bereidt zich voor op de toekomst. In die toekomst wil het een actieve rol spelen, niet alleen voor de veiligheid van het luchtverkeer maar ook op andere maatschappelijke vlakken, zowel economisch, ecologisch als sociaal. Zo nam het bedrijf al initiatieven rond geluidwerende maatregelen, windturbines en drones en startte het onderzoeksprojecten op rond concrete aspecten van zijn werking met verschillende universiteiten.

Door zijn deelname aan het project Living Tomorrow wil Belgocontrol de toekomst van het luchtverkeer en de luchtverkeersleiding onder de loep nemen. Het onderzoek vertrekt vanuit heel concrete vragen die leven in de sector: wat zijn de noden van de stakeholders, hoe zal het landschap veranderen, wie worden de toekomstige spelers in de bemande en onbemande luchtvaart,…?

Ook digitale transformatie wordt onderzocht: hoe zal de beschikbare technologie data en inzichten genereren? Hoe kan de luchtverkeersleiding die gebruiken om klantgerichter te werken op een duurzame manier?

Via workshops en demonstraties willen Belgocontrol en Living Tomorrow tot nuttige inzichten komen die ze nadien zullen delen met het grote publiek.

Johan Decuyper, CEO Belgocontrol: “De pijlers van de visie van Belgocontrol zijn partnerships en de toekomst voorbereiden. De samenwerking met Living Tomorrow beantwoordt daar volledig aan. Samen met deze nieuwe partner willen we ontwikkelingen in onze sector opvolgen, analyseren en erop inspelen in onze werking om zo onze dienstverlening verder te verbeteren en de internationale concurrentie te blijven aangaan.”
Joachim De Vos, CEO Living Tomorrow: “Er staan de verkeersleider van de toekomst grote veranderingen te wachten. Nieuwe technologie: drones, UAV’s maar ook artificiële intelligentie en augmented reality. Wat zal dat betekenen voor het begeleiden van het luchtverkeer in de toekomst? Als toonaangevende organisatie in het bouwen van “innovatiecultuur” en de vertaling daarvan naar de praktijk zijn we trots dat Belgocontrol zijn toekomst in handen neemt en daarbij Living Tomorrow onder de arm neemt om hen hierin bij te staan.”

Over Belgocontrol

Belgocontrol is een autonoom overheidsbedrijf dat werd opgericht in oktober 1998, met als missie de veiligheid van het luchtverkeer in het luchtruim waarvoor België verantwoordelijk is te waarborgen. Zijn activiteitszone strekt zich uit van de grond (op het niveau van de luchthavens van Brussels Airport, Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende) tot vliegniveau 245 (8.000 meter) boven België en van vliegniveaus 145/165 tot 245 voor het Groothertogdom Luxemburg. Het verkeersleidingsgebied boven de 8.000 meter behoort tot de bevoegdheid van het luchtverkeersleidingscentrum van EUROCONTROL te Maastricht, dat het hoger Belgisch, Luxemburgs, Nederlands en West-Duits luchtruim beheert.
Meer informatie op: belgocontrol.be

Lid van FABEC
Samen met zijn tegenhangers van Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zwitserland is Belgocontrol, de Belgische verlener van luchtvaartnavigatiediensten, lid van FABEC, een gemeenschappelijk luchtruimblok met als doel de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in Centraal-Europa te verbeteren. Sinds december 2017 is de CEO van Belgocontrol, Johan Decuyper, voorzitter van de groep CEO's van FABEC. 

Over Living Tomorrow

Living Tomorrow is een maatschappelijk demonstratie- en innovatieproject dat organisaties en mensen wil voorbereiden op, en informeren over de toekomst. Dit gebeurt door onderzoek & ontwikkeling ondersteuning aan tientallen overheidsinstellingen en bedrijven onder de vorm van open innovatie, visie en strategiebegeleiding, piloot- en experiment uitbouw. Door de jarenlange ervaring van en intensieve begeleiding door Living Tomorrow in samenwerking met haar spinoff TomorrowLab kunnen toekomstscenario's uitmonden in demonstraties en voorstellen van nieuwe concepten.

Living Tomorrow biedt samen met haar partners een toekomst- en innovatiebelevenis aan de duizenden bezoekers. Zij krijgen deskundige uitleg en Living Tomorrow en haar partners ontvangen waardevolle feedback. Deze kan vervolgens worden meegenomen in verder toekomstonderzoek. Daarnaast worden bezoekers ook geïnformeerd over de toekomst, innovatie, technologie, sociale media, internet, … Meer informatie op www.livingtomorrow.com en www.tomorrowlab.com

​
​
​

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

[email protected]

www.skeyes.be