Belgocontrol verwelkomt conferentie Eurocontrol rond luchtvaartveiligheid

Veiligheid is prioriteit nummer 1 in luchtverkeersleiding. Eurocontrol organiseert daarom eind deze maand een conferentie rond het onderwerp. Die vindt niet toevallig plaats bij Belgocontrol.

Veiligheid in luchtverkeersleiding omvat uiteraard veel aspecten. Ze allemaal behandelen tijdens één event is onbegonnen werk, ook al loopt de conferentie die Eurocontrol organiseert over drie dagen (27-29 september). De Europese luchtverkeersleider heeft ervoor gekozen om één onderwerp uitvoerig te behandelen.

Onder de titel ‘People in Control’ focust Eurocontrol op de menselijke factoren die spelen bij het nemen van beslissingen die zware gevolgen kunnen hebben. Ondanks nieuwe technologie en complexe procedures blijft de luchtverkeersleiding een domein waar de mens en zijn besluitvorming centraal staan. Rond dat thema werkte Eurocontrol een divers programma uit met keynote-sessies van experten ter zake, debatten en een toneelstuk.

Het toneelstuk dient als vertrekpunt voor de conferentie. Het verhaal toont hoe een broer en een zus die samenwerken in een kerncentrale reageren in een noodsituatie. De toeschouwers evalueren nadien samen wat ze gezien hebben.

Safety-experts uit Europa en de VS

Gedurende de twee volgende dagen haken de keynote-speakers in op hetzelfde thema. Zij zijn elk experten in hun vakdomein: Steven Shorrock (specialist Human Factors Eurocontrol), professor David Woods (Ohio State University), professor Erik Hollnagel (University of Southern Denmark), Sebastian Däunert (Incident Investigator DFS), professor Chris Johnson (Glasgow University) en Alain Du Bois (Safety Manager Belgocontrol).

Het publiek voor deze conferentie bestaat uit medewerkers van luchtverkeersleidingsorganisaties over heel Europa. Aan het event nemen zo’n 120 personen deel.

Niet toevallig voor Belgocontrol gekozen

De keuze voor Belgocontrol als locatie is geen toeval. Belgocontrol investeerde de voorbije jaren nog extra in veiligheid. Dat leidde vorig jaar nog tot een mooi resultaat: er vond geen enkel ernstig incident plaats in het Belgische luchtruim waarvoor Belgcontrol verantwoordelijk was. Bovendien organiseerde Belgocontrol eerder dit jaar zelf al een safety meeting voor onder andere perslui om hen toelichting te geven over welke factoren allemaal spelen bij het garanderen van de veiligheid in het luchtverkeer. Met de conferentie van Eurocontrol komt daar nu een vervolg aan.

Johan Decuyper, CEO van Belgocontrol: “Luchtverkeersleiders overal ter wereld dragen een enorme verantwoordelijkheid. Zij zijn erop getraind om adequaat te reageren in crisissituaties. Toch kunnen we niet genoeg leren over menselijke gedragingen onder moeilijke omstandigheden. Uitwisseling van ervaringen op dat vlak zijn belangrijk en leerrijk, zeker in een wereldwijde sector als de onze. Het draagt allemaal bij tot de veiligheid van de internationale luchtvaart.”

(c) beeld: EUROCONTROL

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be