Belgocontrol verzekert dienstverlening op luchthaven Oostende via samenwerking met NATS

Voor elk van de vijf luchthavens waar Belgocontrol het luchtverkeer regelt, werkt het bedrijf procedures uit – een business continuity plan – waardoor de dienstverlening gegarandeerd blijft bij technische problemen of gelijkaardige incidenten. Zo’n plan trad vorig jaar al in werking voor de luchthavens van Charleroi en Luik. Nu is het de beurt aan Oostende: op 25 mei werd daar de nieuwe procedure ingevoerd in samenwerking met de Britse luchtverkeersleider NATS.

De doelstelling van een continuïteitsprocedure is ervoor te zorgen dat landen en opstijgen van onze regionale luchthavens mogelijk blijft in geval van (stroom)pannes of bij andere gelijkaardige incidenten. Het aantal bewegingen wordt in zo’n situatie wel beperkt tot 6 per uur.

Om zijn dienstverlening te kunnen blijven garanderen, doet Belgocontrol een beroep op luchtverkeersleidingsdiensten uit onze buurlanden. Voor de vertrekken en aankomsten van Oostende is zo een overeenkomst afgesloten met de Britse luchtverkeersleidingsdienst NATS (National Air Traffic Service). Wanneer dat nodig is, worden de vliegtuigen begeleid door het controlecentrum vanuit Oostende tot aan de Belgische grens om vervolgens hun route verder te zetten onder begeleiding van de verkeersleiding vanuit Swanwick (GB). Een speciaal nooddossier met de aangepaste routes en vluchtprofielen werd opgesteld in samenwerking met Eurocontrol (Haren). Zij zullen op vraag van Belgocontrol de procedures in gang zetten zodat de geplande vluchten kunnen blijven doorgaan.

Voor Charleroi was vorig jaar al een dergelijke overeenkomst afgesloten met de Franse luchtverkeersleider DSNA (Direction des Services de la Navigation Aérienne), voor Luik met de Duitse DFS (Deutsche Flugsicherung).

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be