Belgocontrol wil toekomst luchthaven Kortrijk-Wevelgem verder helpen uitbouwen

De internationale luchthaven van Kortrijk-Wevelgem is sinds november back in IFR-business dankzij de dienstverlening van Belgocontrol. Beide partners kijken tevreden terug op de eerste weken en willen nu samen werk maken van de bestendiging en uitbreiding van de activiteiten.

Het was een waar huzarenstukje. Op nauwelijks een jaar tijd voerde Belgocontrol het actieplan uit dat samen met de verantwoordelijken van de luchthaven was opgesteld om opnieuw IFR-operaties (Instrument Flight Rules) mogelijk te maken. Er werden nieuwe, op satellietnavigatie gebaseerde vliegprocedures uitgewerkt, zes AFISO-medewerkers (Aerodrome Flight Information Service Officer) opgeleid en meteopersoneel aangezocht om hun diensten te verlenen op de luchthaven. De vernieuwde werking gaat gepaard met een investering van 1,2 miljoen euro door Belgocontrol die wordt gefinancierd door de in oprichting zijnde nieuwe beheerstructuur voor de luchthaven, namelijk de NV Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem. Aandeelhouders in deze nieuwe structuur zijn de POM West-Vlaanderen (57%), het Vlaamse Gewest (33%) en Intercommunale Leiedal (10%).

Het was onder impuls van de POM West-Vlaanderen dat eind 2016 gesprekken werden aangeknoopt met Belgocontrol om de luchtverkeersnavigatie over te dragen. De vooropgestelde deadline werd gehaald en op 9 november startte Belgocontrol zijn werking op de luchthaven op. Voortaan staat het bedrijf er in voor vluchtinformatie, meteorologische en technische diensten. Zo zijn opnieuw instrumentenvluchten mogelijk voor general en business aviation, de belangrijkste activiteit van de luchthaven. Wat de luchtverkeersleiding betreft, geven de AFISO’s de piloten informatie maar geen instructies zoals hun collega’s op andere luchthavens dat wel doen.

Johan Decuyper, CEO van Belgocontrol: “Dit is het begin van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Belgocontrol. Veiligheid, klantgerichtheid en innovatie staan bij ons voorop. Wij zullen dan ook samen met de verantwoordelijken van de luchthaven technologische ontwikkelingen blijven opvolgen die ons kunnen helpen bij de verdere uitbouw van de luchthaven.”
Filip Daem, Voorzitter luchthaven Kortrijk-Wevelgem: “De luchthaven ontving in de periode 2015-2017 gemiddeld zo’n 34.500 vliegtuigbewegingen per jaar, waarvan ongeveer 4.000 met een zakelijk of commercieel doel. Met de komst van Belgocontrol wordt een gigantische stap voorwaarts gezet in de verdere ontwikkeling en professionalisering van de luchthaven. Op die manier willen wij het segment zakenluchtvaart verder uitbouwen en ons profileren als poort op de wereld voor ondernemend West-Vlaanderen.”
Jean de Bethune, Voorzitter POM West-Vlaanderen: “Het waren intense maanden maar wij zijn verheugd opnieuw IFR-verkeer te kunnen faciliteren op de luchthaven. De luchthaven vormt een belangrijke economische asset voor de regio en verbindt de industrie door middel van zakenvluchten met diverse Europese bestemmingen. De financiële inspanningen die hiermee gepaard gaan zijn niet gering, maar dit is een noodzakelijke investering die wij samen met het Vlaamse Gewest en Intercommunale Leiedal aangaan om de internationale bereikbaarheid van West-Vlaanderen veilig te stellen.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

[email protected]

www.skeyes.be