Belgocontrol zal luchtvaartnavigatiediensten verlenen op de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem

Vanaf november zal Belgocontrol actief zijn op de internationale luchthaven van Kortrijk-Wevelgem. Het overheidsbedrijf zal er vluchtinformatie-, meteorologische en technische diensten verzekeren. Zo zorgt Belgocontrol ervoor dat de luchthaven zijn activiteiten kan verbeteren door opnieuw instrumentenvluchten uit te voeren – onder andere dankzij nieuwe, op satellietnavigatie gebaseerde procedures.

Belgocontrol ging in op de vraag van de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem voor de heropstart van IFR-operaties (Instrument Flight Rules). De luchthaven mag sinds een negatieve audit vanwege het EASA (Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart) geen IFR-vluchten meer uitvoeren. Belgocontrol heeft een actieplan opgesteld met de verantwoordelijken van de luchthaven, die voornamelijk wordt aangevlogen door general en business aviation.

Dat actieplan voorziet onder andere om de technische installaties te onderhouden; om zes AFISO-medewerkers (Aerodrome Flight Information Service Officer) te selecteren, op te leiden en te certificeren, om meteopersoneel ter beschikking te stellen en om nieuwe, op satellietnavigatie gebaseerde PBN-vliegprocedures (Performance Based Navigation) uit te werken voor baan 24 van de luchthaven.

In tegenstelling tot de andere luchthavens waar Belgocontrol actief is, zal het overheidsbedrijf niet de luchtverkeersleiding verzekeren te Kortrijk, maar wel vluchtinformatie- en waarschuwingsdiensten verlenen. Concreet verstrekken de AFISO’s de piloten informatie tijdens de operationele uren van de luchthaven, maar zijn ze niet toegelaten om instructies te geven (zoals luchtverkeersleiders dat doen).

Middels validatie door het DGLV en de Belgische toezichthoudende instantie inzake luchtvaartnavigatiediensten BSA-ANS, zal het personeel van Belgocontrol op 9 november 2017 zijn functies opnemen te Kortrijk.

In totaal heeft Belgocontrol 1,2 miljoen euro geïnvesteerd in het project (haalbaarheidsstudie, veiligheidsanalyse, AFISO- en meteo-opleidingen en kwalificaties, onderhoud van de meteo-installaties, ontwikkeling van nieuwe procedures, enz.).

Johan Decuyper, CEO van Belgocontrol : “Met zijn actie te Kortrijk toont Belgocontrol niet alleen zijn sterke betrokkenheid bij de luchtvaartsector in België aan, maar ook zijn knowhow. Samen met de verantwoordelijken van de luchthaven hebben wij een actieplan opgesteld dat beantwoordt aan hun behoeften. Wij gaven tevens blijk van innovatie en flexibiliteit – onder andere door nieuwe diensten aan te bieden zoals AFISO-opleidingen. In het kader van het Masterplan van de luchthaven van Kortrijk zullen wij nieuwe technologische tools blijven uitrollen om de luchthaven te helpen in zijn toekomstige ontwikkeling.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be