Brussels Airport wordt voor 50% aandeelhouder van SkeyDrone, het drone-innovatiebedrijf opgericht door skeyes in 2020

Brussels Airport Company en skeyes hebben vandaag een overeenkomst getekend waardoor Brussels Airport voor 50% aandeelhouder wordt van SkeyDrone, een dochtervennootschap van skeyes. SkeyDrone biedt een waaier van diensten aan die veilige en efficiënte droneoperaties mogelijk maken. Met dit aandeelhouderschap wil Brussels Airport een actieve rol spelen in de ontwikkelingen op het vlak van dronetechnologie, en in het aanbieden van drone-diensten aan diverse industrieën in België en daarbuiten.

Brussels Airport Company en skeyes hebben vandaag een overeenkomst gesloten waarbij Brussels Airport nieuwe aandelen zal verwerven die zullen worden uitgegeven door SkeyDrone. Hierna zal Brussels Airport 50% min 1 van de aandelen van SkeyDrone bezitten en skeyes de overige aandelen. skeyes en Brussels Airport Company zullen ook een aandeelhoudersovereenkomst tekenen die het bestuur en de strategische ontwikkeling van SkeyDrone in de toekomst regelt.

SkeyDrone is momenteel een 100% dochtervennootschap van skeyes die diensten aanbiedt op vlak van positionering, navigatie, begeleiding en data-analyse van onbemande vliegtuigen in binnen- en buitenland. Brussels Airport werkte het afgelopen jaar nauw samen met skeyes en SkeyDrone aan diverse drone-projecten op vlak van indringersdetectie, veiligheid van het vliegveld, operationele efficiëntie, enz.

De ambitie van Brussels Airport is om samen met skeyes en SkeyDrone het voortouw te nemen in het ontwikkelen en gebruiken van innovatieve toepassingen van drones. Door haar kennis, expertise en ervaring als één van Europa’s belangrijkste luchthavens te delen, wil Brussels Airport ook de groeiambities van SkeyDrone ondersteunen

"De investering van Brussels Airport in SkeyDrone is strategisch en het is meer dan een investering in drone know-how en technologie. Het is een investering in het co-creëren van de toekomst van het onbemand luchtverkeer samen met twee belangrijke spelers op dat vlak, skeyes en SkeyDrone. Met SkeyDrone kunnen we dronemanagementsystemen en dronediensten onderzoeken, ontwikkelen en commercialiseren die op een dagelijkse basis kunnen gebruikt worden in diverse industrieën.", zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. 

“Drones zijn stilaan alomtegenwoordig in het luchtruim. Het is onze taak om ze veilig hun plaats te laten innemen tussen het bestaande vliegverkeer. Luchthavens kennen als gebruikers van het luchtruim als geen ander de uitdagingen die dat met zich meebrengt. skeyes en SkeyDrone hechten dan ook veel belang aan de inzichten van Brussels Airport Company over de commerciële ontwikkelingen inzake drones en over de noden van luchthavens om met deze nieuwe realiteit om te gaan. Door hun participatie in SkeyDrone, kunnen we voortaan rekenen op hun rechtstreekse inbreng.  Dit soort partnerships zet skeyes op voor meerdere domeinen van zijn werking, geheel in lijn met onze strategie.”, zegt Johan Decuyper, CEO van skeyes.

“Wij zijn bijzonder verheugd om Brussels Airport Company als nieuwe aandeelhouder te mogen verwelkomen. Deze kapitaalverhoging komt op het juiste moment en zet onze ambities verder kracht bij om een centrale rol te spelen in het Europese drone eco-systeem met het oog op de verdere activatie van de dronesector en de implementatie van U-space in 2023.”, zegt Hendrik-Jan Van Der Gucht, Managing Director van SkeyDrone

De transactie moet nog worden goedgekeurd door de relevante mededingingsautoriteiten en zal naar verwachting begin 2022 worden afgerond.

Dominique Dehaene

skeyes - Communication Manager & Spokesperson

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be