Defensie en skeyes huldigen een gezamenlijk NOTAM-office in voor luchtvaartnavigatie

Steenokkerzeel, België - Vanaf 13 juni zal er in ons land nog slechts één NOTAM-office bestaan, verantwoordelijk voor het opstellen, beheren en verspreiden van essentiële informatie met betrekking tot luchtvaartnavigatie aan alle civiele en militaire luchtruimgebruikers. De oprichting van een geïntegreerd ‘Notam Office’ voor de luchtvaart betekent de volgende stap in de integratie van de militaire en civiele luchtvaartinformatiediensten, gehuisvest op de site van skeyes.

Quote van Mevr. Peggy Devestel, Chief Operations Officer skeyes: ​
“Met de samensmelting van het geïntegreerde NOTAM-office tot één gezamenlijke dienst door Defensie en skeyes, bereiken we andermaal een mijlpaal. Een nieuwe stap die de basis legt voor een nog veiligere en efficiëntere informatieverstrekking aan het vliegverkeer in het door ons gecontroleerde luchtruim. Het betekent een volgende fase in de integratie van de militaire en civiele luchtvaartinformatiediensten die al in 2016 startte en resulteerde in de fysieke co-locatie in Steenokkerzeel.“

In het verleden werd NOTAM-informatie zowel door een bevoegde dienst van skeyes als van Defensie verspreid. Een NOTAM (Notice to Airmen) is een bericht dat wordt gepubliceerd om piloten en andere betrokkenen in de luchtvaart op de hoogte te stellen van belangrijke informatie die essentieel is voor de veilige uitvoering van vluchten door het luchtruim, op de luchthavens van vertrek of bestemming. De verstrekte informatie omvat de status van navigatiehulpmiddelen, luchtruimbeperkingen, werkzaamheden aan luchthaveninfrastructuur, tijdelijke bijzondere vluchtprocedures, ​ etc. Deze informatie is essentieel voor de operationele planning en veiligheid en behoort tot de verplicht te consulteren informatie voor het aanvatten van een vlucht.

Quote van Luitenant-kolonel Nancy Lesire, Base Commander of the Air Traffic Control Center (ATCC): ​
“Onze missies in het Belgisch luchtruim zijn van essentieel belang om onze positie in een internationale context te bestendigen waarin wij als Defensie onze engagementen willen nakomen. De realisatie van een geïntegreerde NOTAM-office op de site skeyes helpt ons deze doelstelling te verwezenlijken en is in het domein van de luchtvaartinformatiediensten een logische en volgende stap in de samenwerking tussen skeyes en Defensie. Dit resulteert niet alleen in eenvoudigere en geharmoniseerde procedures maar vooral in een efficiëntere dienstverlening aan zowel de civiele als militaire luchtruimgebruikers.”

Defensie en skeyes zullen voortaan deze diensten, die al sinds 2019 hun afzonderlijke kantoren op de site van skeyes in Steenokkerzeel hadden, samenbrengen en gezamenlijk uitbaten. De integratie beoogt onder meer een efficiëntieverbetering, een betere stroomlijning van het informatiebeheer en een meer consistente communicatie en dienstverlening naar de gebruikers toe. Hiermee wordt het niveau van vliegveiligheid bevorderd.

 

De opstart van deze gezamenlijke dienst, waarvan de officiële inhuldiging op 18 juni zal plaatsvinden, betekent een volgende stap in de integratie van de militaire en civiele luchtvaartinformatiediensten die in 2016 al werd aangevat en eerder resulteerde in de fysieke co-locatie te Steenokkerzeel in 2019. Deze nieuwe geïntegreerde dienst zal in een beurtrol door NOTAM operatoren – specialisten van Defensie en skeyes – worden bemand.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be