Geavanceerde toren voor een geavanceerde luchthaven!

Liege Airport is nu gecertificeerd als Advanced ATC Tower. Dankzij dit systeem kunnen de vertrekken en aankomsten beter worden beheerd en het houdt bovendien verschillende voordelen in voor de luchthavenexploitanten.

Met trots kondigen wij aan dat Liege Airport (EBLG) is gecertificeerd als Advanced ATC (Air Traffic Control) TWR-luchthaven door EUROCONTROL. Sinds woensdag 10 maart 2021 om 9 uur is het Airport Management System (AMS) van skeyes begonnen met het uitwisselen van een uitgebreide reeks van vliegplangerelateerde gegevens met de systemen van het EUROCONTROL-NMOC (Network Manager Operations Centre).

Na een testperiode in niet-evidente tijden die liep van Q2 2020 tot Q1 2021 is Liege Airport nu officieel verbonden met en geïntegreerd in het EUROCONTROL-netwerk. Een efficiënte uitwisseling van vliegplangegevens, met name in kritieke of minder gunstige omstandigheden, zoals slechte weersomstandigheden, zal het werk van de luchtverkeersleiders van skeyes op Liege Airport aanzienlijk vergemakkelijken. 

EUROCONTROL-NMOC zal bijgevolg regelmatig updates ontvangen over de status van vluchten terwijl de vliegtuigen nog aan de grond zijn. Het tijdig uitwisselen van relevante en accurate vluchtinformatie zal er ook toe leiden dat de luchthaven aan efficiëntie en veerkracht wint doordat het gebruik van middelen wordt geoptimaliseerd. Tegelijk draagt de luchthaven van Luik bij tot een optimalere voorspelbaarheid en planning van het luchtverkeer. 

Door de rechtstreekse verbinding tussen AMS en de EUROCONTROLsystemen zullen de luchtverkeersleiders in een tweede fase de nauwkeurigheid van de vliegplannen optimaal kunnen beheren via een reeks extra functies die aan het Airport Management System zullen worden toegevoegd:

  • aanvragen voor uitbreiding van ATFM-slots (Air Traffic Flow Management);
  • aanvragen voor  FPL (Flight Plan) de-suspension;
  • aanvragen voor nieuwe ATFM-slots (CTOT - Calculated Take Off Time);
  • mogelijkheden om de taxitijden en ATFM-slots automatisch te verlengen in geval van ontijzingsoperaties.

Johan Decuyper, CEO van skeyes: “Mede dankzij de continue verbetering van zijn AMS-platform draagt skeyes verder bij aan de ontwikkeling van Liege Airport. Nu Luik een Advanced ATC TWR-luchthaven is, is een volgende stap gezet in de verwezenlijking van onze gezamenlijke ambities. skeyes zal blijven investeren in toekomstige opportuniteiten om onze dienstverlening aan de luchthavengemeenschap te verbeteren.”

Namens Liege Airport willen CEO a.i. Frédéric Jacquet en Wim De Breucker, APOC manager & Advanced ATC TWR project lead, het lokale team van skeyes bedanken voor zijn belangrijke bijdrage aan het project. Een speciale vermelding valt François Claude en zijn IT-team van skeyes te beurt, voor al het technische ontwikkelings- en testwerk samen met EUROCONTROL.

Dominique Dehaene

skeyes - Communication Manager & Spokesperson

Christian Delcourt

Spokesperson & Communication manager, Liege airport

Valérie Hauglustaine

Press Officer, Liege airport

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be