Hoofdbaan van Liège Airport voortaan altijd beschikbaar bij beperkt zicht

Het Instrument Landing System (ILS) voor begeleiding bij landingen, is vanaf nu operationeel in Categorie III op baan 22L van Liège Airport. Daardoor kunnen vliegtuigen er in alle veiligheid landen, zelfs bij sterk beperkt zicht.

Het ILS werd vernieuwd tijdens werkzaamheden in 2017. Sinds november 2017 was het operationeel in Categorie I, waarbij operaties mogelijk waren bij zicht dat beperkt was tot 550 meter.

Nu is het systeem door Belgocontrol gecertificeerd voor Categorie III, in overeenstemming met de ICAO-regelgeving (International Civil Aviation Organization). Vanaf vandaag zal het ILS in dienst worden gesteld in Categorie III. Bijgevolg zal baan 22L dus kunnen worden gebruikt wanneer het zicht nog beperkter is, namelijk tot 125 meter.

Gemeenschappelijk project van Belgocontrol en SOWAER

Het ILS van baan 04R (in tegengestelde richting) was reeds in 2016 vernieuwd en gecertificeerd voor Categorie III. Zo is de hoofdbaan van de luchthaven van Luik vanaf nu altijd beschikbaar bij beperkt zicht. ​

De vernieuwing en certificering van de twee banen is een gezamenlijk project van Belgocontrol en de Société wallonne des Aéroports (SOWAER). Het totale kostenplaatje bedraagt bijna vier miljoen euro.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

[email protected]

www.skeyes.be