Lancering van het Digital Tower Test Centre door skeyes

De luchtverkeersleiding van de toekomst krijgt vorm

Steenokkerzeel, België – Op donderdag 25 april 2024 zal skeyes zijn nieuwste innovatie presenteren: het 'Digital Tower Test Centre' op hun locatie in Steenokkerzeel. Dit ultramoderne centrum fungeert als het prototype voor het digitale controlecentrum dat momenteel wordt opgericht door skeyes en SOWAER (Société Wallonne des Aéroports) in Namen. Deze mijlpaal markeert een belangrijke stap voorwaarts op het vlak van Air Traffic Management.

Tegen 2026 zal het luchtverkeer op de luchthavens van Charleroi en Luik, die 100 km van elkaar verwijderd liggen, op afstand worden geleid vanuit één digitaal controlecentrum in Namen. Dit zal de operationele veiligheid van de Waalse luchthavens garanderen voor de toekomst. De integratie van moderne technologieën in het systeem zullen de luchtvaart nog betrouwbaarder en veiliger zal maken.

Digitale torens betekenen de toekomst voor de luchtverkeersleiding. Op termijn zullen digitale luchtverkeersleidingscentra de rol van traditionele fysieke torens op luchthavens overnemen.

Via masten, voorzien van hoogwaardige camera's, infraroodsystemen en intelligente sensoren op de betreffende luchthavens, krijgen de verkeersleiders het beeld in real-time op grote beeldschermen in die luchtverkeersleidingscentra geprojecteerd. De schermen tonen de horizon van hun respectieve luchthaven over de volle 360°. Een grondradarsystemen geeft bovendien de exacte locatie van vliegtuigen weer zelfs wanneer deze door minder gunstige weersomstandigheden aan het blote oog van de verkeersleiders onttrokken zijn. Met behulp van augmented reality kunnen operators extra informatie bij elk vliegtuig projecteren wat hen zal helpen bij het beheer van de trafiek.

Artist Impression Digital Tower Center
Artist Impression Digital Tower Center

Het skeyes-project is momenteel één van de meest geavanceerde projecten ter wereld. Voor het eerst zal het beheer van alle bewegingen op de grond, tijdens het landen en opstijgen op twee middelgrote luchthavens vanaf een afgelegen locatie worden uitgevoerd. Ook de integratie van een grondradarsysteem in het digitale toren concept is een primeur.

Ondertussen krijgt het Digital Tower Project ook op het terrein stilaan vorm. Op 9 april 2024 legden SOWAER en skeyes de eerste steen van het nieuwe controlecentrum in Namen. In november 2023 werd de eerste mast op de luchthaven van Luik opgericht. Het is deze mast die initieel de beelden aanlevert om het testcentrum te voeden.

Ook in Vlaanderen bereidt skeyes een digitaal controlecentrum voor, dat uiteindelijk de luchthavens van Antwerpen, Oostende en Kortrijk zal bedienen.

Het testcentrum in Steenokkerzeel

Het testcentrum is vrijwel identiek aan het centrum dat momenteel wordt gebouwd in Namen. Het zal eveneens gevoed worden met realtime beelden van de masten in Luik en Charleroi maar zal niet beschikken over de communicatiemodule met vliegtuigen. Dit prototype-centrum stelt ons in staat om ons personeel vertrouwd te maken met de nieuwe technologieën, de verkeersleiders op te leiden en de ergonomie van het centrum in Namen verder te perfectioneren.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be