Langeafstandsdronevluchten boven de Noordzee

Het aantal economisch interessante toepassingen van drones binnen onze samenleving neemt razendsnel toe. Om de weg vrij te maken voor dronevluchten over lange afstand (Beyond Visual Line of Sight - BVLOS) in het luchtruim boven de Noordzee en tussen de regionale luchthavens van Oostende en Kortrijk-Wevelgem starten de nationale luchtverkeersautoriteit skeyes en POMWest-Vlaanderen daarom een strategische en operationele samenwerking op. Deze samenwerking, gepland voor een initiële periode van twee jaar, is gebaseerd op de optimalisatie van het luchtruim en de toepassing van een operationeel kader. ​

Beide partijen ondertekenen op 21 november een samenwerkingsovereenkomst die alle afspraken hieromtrent verankert.

Nieuwe drone toepassingen
Vluchten met onbemande luchtvaartuigen (unmanned Aerial Systems UAS) over langere afstanden bieden een aanzienlijk potentieel voor allerhande toepassingen, waaronder de inspectie in offshore windmolenparken, de surveillance van maritieme emissies en vele andere. Het verkrijgen van vergunningen voor dergelijke activiteiten blijft vandaag de dag echter uiterst moeilijk voor drone-operatoren vanwege verschillende wettelijke beperkingen.

Met dit in het achterhoofd hebben de twee partijen besloten de krachten te bundelen om deze uitdaging aan te gaan. Door het luchtruim te optimaliseren met duidelijke regels voor de bemande en onbemande luchtvaart, willen ze de weg vrijmaken voor nieuwe dronetoepassingen. Deze samenwerking biedt een antwoord op de groeiende vraag naar het gebruik van drones over langere afstanden, van zowel overheden als industriële spelers.

Operationeel kader
De oplossing is gebaseerd op de expertise van skeyes, dat een operationeel kader en een set tools heeft ontwikkeld om BVLOS drones veilig en efficiënt te integreren. Deze samenwerking zal een gunstige omgeving creëren voor de uitbreiding van de drone-activiteiten boven de Noordzee en tussen de regio’s Oostende en Kortrijk-Wevelgem.

skeyes en POM West-Vlaanderen zijn ervan overtuigd dat dit initiatief aanzienlijke voordelen zal opleveren voor de industrieën die geïnteresseerd zijn in langeafstandsdronevluchten. Samen zullen ze actief werken aan het definiëren van de standaarden, procedures en regelgeving die nodig zijn om deze activiteiten uit te voeren.

In de komende twee jaar moet deze samenwerking de weg vrijmaken voor een aanzienlijke uitbreiding van BVLOS UAS-vluchtuitvoeringen boven de Noordzee en de regio tussen Oostende en Kortrijk-Wevelgem, en zo een veelbelovende toekomst bieden voor de dronesector in België.

De samenwerkingsovereenkomst werd namens de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij ondertekend door de Heer Jean De Bethune, Voorzitter en de Heer Lieven Tack, Algemeen Directeur. De Heer Johan Decuyper, CEO onderschreef het document voor skeyes.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be