Luchthaven Kortrijk-Wevelgem neemt dronedetectie-apparatuur in gebruik

Luchtruim rond luchthaven kortstondig gesloten voor testvluchten met drones

De luchthaven van Kortrijk-Wevelgem, waar skeyes verantwoordelijk is voor het beheer van al het vliegverkeer, nam op 22 mei een gloednieuw dronedetectiesysteem in gebruik, een belangrijke stap voor een luchthaven die zich ook wil profileren als dronehub. Om onbemand en bemand luchtverkeer op elkaar af te stemmen, moeten eerst alle geautoriseerde en niet-geautoriseerde vluchten in en rond het West-Vlaamse luchthavengebied in kaart worden gebracht.

© Foto POM West-Vlaanderen
© Foto POM West-Vlaanderen

Visualisatie van drones

Veiligheid is immers primordiaal. Visualisatie van al het luchtverkeer is essentieel om drones te kunnen integreren. SkeyDrone, een dochterbedrijf van skeyes en Brussels Airport Company, gespecialiseerd in de implementatie van drones, kreeg de opdracht om de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem uit te rusten met dronedetectieapparatuur. Om dit nieuwe systeem te testen, werd op woensdag 22 mei het bemande luchtverkeer tijdelijk volledig stilgelegd voor een aantal demotests met drones.

© Foto POM West-Vlaanderen
© Foto POM West-Vlaanderen

Een digitale toekomst voor de regionale luchthaven

skeyes maakte van het stilleggen van het luchtruim rond de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem gebruik om ook een stap voorwaarts te zetten in een ander project. Net als in Wallonië wil skeyes in de toekomst ook de trafiek controleren vanuit een centraal digitaal verkeersleidingscentrum. Het dossier over waar van dit centrum moet komen, is onderwerp van gesprekken tussen skeyes en Vlaanderen.

“Sinds 2016 slaan Kortrijk-Wevelgem Airport en skeyes de handen in elkaar voor de verdere ontwikkeling van de luchthaven. Sindsdien zijn er verschillende stappen gezet. Met de integratie van het dronedetectiesysteem en de identificatie van de mastlocatie voor de digitale toren heeft Kortrijk-Wevelgem Airport belangrijke vooruitgang geboekt", zegt Johan Decuyper, CEO van skeyes. “Dit toont aan dat de luchthaven klaar is om de uitdagingen van een moderne regionale luchthaven met een duidelijke visie aan te gaan.”
Camera-antenne for digital tower technology.
Camera-antenne for digital tower technology.

Op de Luchthaven in Wevelgem, onderzocht één van de drones de verschillende mogelijke locaties voor de digitale cameramasten, die beelden zullen aanleveren aan die toekomstige controlekamer. Er werd gezocht naar de plek die het beste overzicht van de luchthaven biedt. De drone maakte op elke positie beelden op de hoogte waar de camera’s zouden komen. Die zullen nu worden geëvalueerd door experts van skeyes op het vlak van digitale torens.

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be