Meer dan 34 miljoen passagiers veilig in de lucht dankzij skeyes

In 2018 begeleidde nationaal luchtverkeersleider skeyes 1.101.145 vliegtuigen in het Belgische luchtruim en op de Belgische luchthavens. Voor het eerst in de geschiedenis beheerde skeyes meer dan 600.000 overvluchten boven ons land en Luxemburg. Alles samen gaat het om meer dan 34 miljoen passagiers en ongeveer 1,6 miljoen ton goederen. Ook dat zijn recordcijfers.

De veiligheid van het vliegverkeer verzekeren, blijft voor skeyes de absolute prioriteit. Maar ook de vlotheid van het verkeer garanderen en de capaciteit van de luchthavens optimaal benutten, rekent het bedrijf tot zijn dienstverlening aan de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen. Zelfs met de blijvende toename van het luchtverkeer, slaagt skeyes erin die drie opdrachten te vervullen.

En route-record

Ook in 2018 was er meer verkeer in het Belgisch luchtruim en op de Belgische luchthavens dan in de voorgaande jaren. De totale stijging bedraagt 2,4% tegenover 2017.

De Waalse luchthavens lieten sterke groeicijfers optekenen: Luik met 5,8% en Charleroi met 4,9%. De Vlaamse luchthavens knoopten ook weer aan met de groei: Antwerpen +1,6% en Oostende +1,1%. Enkel op Brussels Airport waren er minder vliegbewegingen maar dat komt door grotere vliegtuigen en een betere bezettingsgraad van de vliegtuigen.

Voor het eerst kan skeyes ook een totaaloverzicht maken voor een volledig jaar op de Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem. De luchtverkeersleiders beperken zich hier tot het verstrekken van alle nodige vluchtinformatie aan de piloten.

Het meest opmerkelijke cijfer is te noteren bij het en route-verkeer. Dankzij de toename van 3,2%, breekt luchtverkeersleidingscentrum CANAC2 een record: voor het eerst werden er meer dan 600.000 vliegbewegingen in één jaar genoteerd in het en-route-verkeer.

 

Veiligheidsbeleid

Elk incident in het luchtverkeer wordt gemeld zodat er de nodige lessen uit kunnen getrokken worden voor de toekomst. skeyes voert daarom al jarenlang een Just Culture-beleid, waarbij de nadruk ligt op de rapportering van zelfs het kleinste incident om daar lessen uit te trekken en nog beter te doen in de toekomst.

Het veiligheidsrapport 2018 zal over enkele weken klaar zijn. skeyes licht de resultaten daarvan elk jaar toe tijdens een safety conference. Op basis van de bevindingen tot nu toe, ziet het ernaar uit dat de aanhoudende dalende lijn van het aantal incidenten A en B zich ook in 2018 zal doorzetten. Dat is des te opmerkelijker in tijden van toenemend luchtverkeer. Het toont aan dat de meldingscultuur vruchten afwerpt. skeyes investeert op basis van onder andere de opgedane ervaringen namelijk al enkele jaren intensief in het vernieuwen en aanpassen van systemen en procedures om de veiligheid nog verder te verhogen.

Johan Decuyper, CEO: “Wij voeren bewust een consequent beleid op vlak van veiligheid. Onze medewerkers worden constant verder opgeleid om hun professionele kwaliteiten op peil te houden en verder aan te scherpen. Ze slagen er dagdagelijks in om die kwaliteiten in de praktijk om te zetten in het belang van vliegtuigen, crews, passagiers en vrachten. Hun opdracht is er niet makkelijker op geworden naarmate het vliegverkeer toeneemt, maar onze inspanningen lonen. Onze veiligheidscijfers blijven zeer goed en daar maken wij ook een erezaak van. ”

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

[email protected]

www.skeyes.be