Nieuw platform maakt drones vlot beschikbaar voor zakelijke toepassingen

Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix bundelden onlangs de krachten om een platform te ontwikkelen waarmee drones ‘on demand’ missies kunnen uitvoeren voor zakelijke doeleinden: het zogenaamde ‘6th NeTWorK’. Na een eerste fase van commerciële en technische testen, zullen de drie partners deze dienst voor eind 2021 in een B2B-omgeving op de markt brengen.

Bedrijven in België die het gebruik van drones in hun bedrijfsprocessen proberen te integreren, worden geconfronteerd met tal van obstakels: dronetechnologie vereist namelijk veel expertise, de regelgeving is erg complex en streng, en zinvolle commerciële diensten zijn nog volop in ontwikkeling. Ondanks deze drempels wegen de voordelen van het gebruik van drones (o.a. omwille van hun hogere efficiëntie) voor veel innovatieve bedrijven duidelijk positief door.

Daarom besloten telecomoperator Proximus, droneluchtverkeersdienstverlener SkeyDrone en drone hard- en softwareontwikkelaar DroneMatrix de handen in elkaar te slaan om deze drempels weg te werken. Ze werken aan de ontwikkeling van een geïntegreerd platform waarmee drones in een gecontroleerde en beveiligde omgeving over België kunnen vliegen voor specifieke missies (in overeenstemming met de Belgische en Europese regelgeving).

Alle partners brengen hun specifieke vaardigheden en hun unieke kennis mee aan tafel.

"We ontwikkelen drones en hun applicatiesoftware al van bij de start van de drone-industrie in België", zegt Frank Vanwelkenhuyzen, voorzitter van DroneMatrix. “Die O&O-investering heeft ervoor gezorgd dat we vandaag in België dé partner zijn, wat betreft de technologische kant van een project als dit. Het is heel positief dat we ons kunnen concentreren op de door ons vergaarde knowhow om dit drone-netwerk te ontwikkelen”.

Proximus zal het project met zijn 4G- en 5G netwerken, systeemintegratie en data-analyse vakkennis ondersteunen: “We beschouwen deze samenwerking als zeer belangrijk, omdat het een eerste en zeer concreet initiatief is waarbij drones gebruik zullen maken van het zeer performante netwerk en de data analyse diensten van Proximus voor verschillende opdrachten zoals bewaking, het controleren van de infrastructuur, de veiligheid of zelfs binnen de logistiek, zegt Anne-Sophie Lotgering, Executive Vice-President Enterprise Business Unit van Proximus

SkeyDrone, een dochteronderneming van luchtverkeersregulator skeyes, voegt zijn expertise en competenties toe op het gebied van luchtverkeersbeheer en de correcte naleving van de bestaande regels. “Onze interesse in drones is duidelijk. Onze grootste zorg is altijd de veiligheid van het volledige luchtverkeer, of het nu bemand of onbemand is. We hebben de dronesector vanaf het begin ondersteund omdat we geloven in het economische potentieel. We kijken er naar uit om onze diensten aan te bieden in een wereld waarin het luchtverkeer tot in de puntjes geregeld is. Daarom zetten we ons in voor deze samenwerking als pionier van het onbemande vliegverkeer”, zegt Hendrik-Jan Van Der Gucht, Managing Director van SkeyDrone.

Het project met als naam: ‘6th NeTWorK’, zal starten met een fase van technische ontwikkeling in 2021, naast de uitvoering van een uitgebreide marktstudie. Als de uitkomst positief is, zal een tweede fase de commercialisering van de verschillende B2B-droneservices omvatten, tegen het eind van 2021.

Boilerplates Proximus-SkeyDrone-DroneMatrix N.docx

DOCX - 76 Kb

Hendrik-Jan Van Der Gucht

CEO SkeyDrone, SkeyDrone

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be