SAFIR Open Day: Een stap dichterbij geïntegreerd drone-verkeersmanagement

Het U-space SAFIR-consortium, een groep van 13 openbare en particuliere organisaties, organiseerde vandaag een open dag in DronePort, Sint-Truiden. Het consortium presenteerde met succes geïntegreerd drone-verkeersmanagement voor een breed gamma aan drone-operaties. Europees Commissaris voor Transport Violeta Bulc was aanwezig om de geboekte vooruitgang waar te nemen.

Drones blijven tot de verbeelding spreken. Ze spelen reeds een cruciale rol in verschillende industrieën. Om drones veilig in het luchtruim te integreren, demonstreert het SAFIR-consortium van U-space hoe technologie de veilige inzet van een veelvoud van drones in een uitdagende luchtruimomgeving ondersteunt. Drie U-space Service Providers (USSP) en één Air Navigation Service Provider (ANSP) hebben hun diensten geïntegreerd om het luchtruim gezamenlijk te beheren. Pakketbezorgingsvluchten, luchtonderzoek, medische vluchten tussen ziekenhuizen en prioritaire vluchten in noodsituaties waren onderdeel van het testscenario.

De demonstratie is een van de verschillende demonstratieprojecten die plaatsvinden in het kader van de SESAR Joint Undertaking. De SESAR Joint Undertaking is de entiteit die verantwoordelijk is voor de coördinatie van alle EU-onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten op het gebied van luchtverkeersbeheer. Samen ondersteunen deze projecten de U-space visie van de Europese Commissie om te zorgen voor een veilige integratie van drones in het Europese luchtruim.

Johan Decuyper, CEO van skeyes: “Onze deelname aan U-space-projecten zoals SAFIR dient een tweeledig doel. Ten eerste stelt het ons in staat om in onze huidige rol als luchtvaartnavigatiedienstverlener geleidelijk aan te tonen hoe bemand en onbemand luchtverkeer veilig in dezelfde luchtruimomgeving kan opereren. Ten tweede biedt het ons de mogelijkheid om nieuwe zakelijke activiteiten op het gebied van onbemande luchtvaart te verkennen en op te starten in overeenstemming met de veiligheid van het luchtverkeer, wat onze belangrijkste prioriteit is.”
Marc Kegelaers, CEO van Unifly: “U-space als concept is minder dan drie jaar geleden door Commissaris Bulc en haar team gelanceerd. Ze wilden de drone-industrie, toezichthouders en ANSP's samenbrengen om een gemeenschappelijk doel te bereiken: de veilige integratie van drones in het luchtruim. Het uiterst ambitieuze SAFIR-project is een duidelijk voorbeeld van hoe ver U-space is geëvolueerd en hoe waardevol die visie was. In een hechte samenwerking tussen 13 partners tonen we aan dat de technologie bestaat om het brede gebruik van drones voor een verscheidenheid aan toepassingen op een veilige manier mogelijk te maken. De resultaten van dit demonstratieproject zullen de betrokken autoriteiten helpen om een betere regelgeving op te stellen. Een regelgeving die de oprichting van een gemeenschappelijke Europese industrie voor dronediensten mogelijk kan maken. We zijn erg trots dat we de kans hebben gekregen om de leiding te nemen in zo'n prestigieus project.”
Violet Bulc, Europees Commissaris voor Transport, woonde de open dag bij: “Drones betekenen innovatie, nieuwe diensten voor burgers, nieuwe bedrijfsmodellen en economische groei. Ik ben verheugd om de vooruitgang te zien die door de partners wordt geboekt, door middel van demonstraties zoals degenen die hier vandaag plaatsvinden, ter bevordering van U-space en de veilige integratie van drones in het Europese luchtruim."

SAFIR staat voor ‘Safe and Flexible Integration of Initial U-space Services in a Real Environment’ (veilige en flexibele integratie van initiële U-space-services in een reële omgeving). Onder leiding van Unifly bestaat het SAFIR-consortium uit de volgende organisaties: Amazon Prime Air, Aveillant, C-Astral, DronePort, Elia, Explicit, Helicus, de haven van Antwerpen, Proximus, SABCA, skeyes en Tekever.

SAFIR is door de Single European Sky ATM Research Joint Undertaking (SESAR JU) geselecteerd om geïntegreerd drone-verkeersmanagement te demonstreren voor een brede waaier aan drone-operaties in België. Het doel van het SAFIR-project is om bij te dragen aan het EU-regelgevingsproces voor drones. Daarnaast heeft het de doelstelling om de invoering van interoperabele, geharmoniseerde en gestandaardiseerde dronediensten in heel Europa te bevorderen. 

U-space is een activerend kader dat zich in de loop van de tijd zal ontwikkelen om de toegang tot alle klassen van het luchtruim en operationele omgevingen te vergemakkelijken. Tegelijkertijd dient het ook om een passende interface met bemande luchtvaart en luchtverkeersleiding aan te pakken. Wanneer het volledig wordt ingezet, is een breed scala aan drone-operaties mogelijk dankzij een duurzaam en robuust Europees ecosysteem dat wereldwijd interoperabel is.

Het consortium wordt medegefinancierd door de SESAR Joint Undertaking in het kader van ​ Connected Europe Facility van de EU.

De SESAR Joint Undertaking is de publiek-private samenwerking die is opgezet om luchtverkeersbeheer om te vormen tot een meer modulair, schaalbaar, geautomatiseerd en interoperabel systeem dat profiteert van de vooruitgang in digitale en virtualisatietechnologieën.

 


 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be