Samenwerking tussen Belgocontrol, SOWAER en Defensie: nieuwe radar in Florennes

De nieuwe radar van Belgocontrol die op een toren van 30 meter hoog geïnstalleerd is, is sinds deze ochtend operationeel. Hij is een bron van cruciale informatie voor de luchtverkeersleiders, op de luchthaven van Charleroi, op de luchtmachtbasis van Florennes en voor het overvliegend luchtverkeer boven België. Belgocontrol investeerde vijf miljoen euro in de nieuwe technische installatie.

De nieuwe radar geeft op de schermen van de luchtverkeersleiders de precieze positie weer van de vliegtuigen in nadering naar de luchthaven van Charleroi en naar de luchtmachtbasis van Florennes. Bovendien kan het vliegverkeer boven de Ardennen in een straal van 220 km beter gemonitord worden.

Op termijn moet de nieuwe radar van Florennes de huidige naderingsradar van Charleroi gaan vervangen. Zowel Belgocontrol als Defensie zullen gebruikmaken van de radar, in het kader van de versterkte samenwerking tussen de beide organismen.

De site van Florennes werd aangelegd en de nieuwe surveillanceradar werd gebouwd in nauwe samenwerking met de SOWAER (Société Wallonne des aéroports). Die laatste, belast met de bouw van het technisch gebouw en de beveiliging van de site, is eigenaar van de terreinen, terwijl de radar en alle technologische infrastructuur in Florennes aan Belgocontrol toebehoren.

Het beeld van het luchtverkeer in België wordt gevormd op basis van de waarnemingen van 9 radarsensoren, verspreid over zes sites van Belgocontrol (Brussel-Nationaal, Bertem, Florennes, Luik, Oostende en Saint-Hubert), aangevuld door een radar van Defensie en verschillende radars in het buitenland.

In totaal investeerde Belgocontrol de voorbije jaren 16 miljoen euro in de modernisering van zijn radarinstallaties, waarvan 5 miljoen in Florennes.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

[email protected]

www.skeyes.be