SkeyDrone focust op onbemand luchtverkeer

skeyes richt een dochtermaatschappij op waarin het al zijn activiteiten rond drones samenbrengt. Het bedrijf zet zo weer een stap vooruit in haar dronestrategie en wil een vooraanstaande dienstverlener blijven in een opkomende sector.

skeyes nam al verschillende initiatieven om de dronesector te ondersteunen in zijn ontwikkeling en om zich voor te bereiden op een rol als luchtverkeersleider voor onbemand vliegverkeer. Onbemande vliegtuigen moeten op een veilige en efficiënte wijze geïntegreerd worden in het bestaande luchtverkeer. Veiligheid van alle luchtverkeer is voor skeyes altijd prioritair.

Voortrekker

Drones zullen mee de toekomst van skeyes uitmaken. Van bij het begin investeerde het bedrijf daarom in de sector samen met partners die zelf actief zijn rond drones.

Via de app droneguide kunnen piloten nagaan waar en wanneer ze mogen vliegen met welk toestel en kunnen professionele gebruikers zelfs de nodige toelatingen bekomen en hun vluchten melden aan de bevoegde autoriteiten.  

Verschillende projecten lopen om praktische toepassingen met drones te testen in reële omstandigheden: inspectievluchten in havengebied, levering van medische pakketten, samenwerking tussen veiligheidsdiensten, … Naast de technische mogelijkheden en obstakels (zoals detectie van drones) leveren ze voor skeyes ook een enorme kennis op over het beheer van onbemand luchtverkeer.

Die ervaringen deelt skeyes onder andere met de Europese overheid om er de regelgeving over uit te werken. Enkele van de projecten waar skeyes deel van uitmaakt, zijn ook door Europa geselecteerd.

Rolverdeling

De Raad van Bestuur van skeyes besliste vandaag om een commerciële dochtermaatschappij op te richten die SkeyDrone zal heten. Dit filiaal van skeyes zal alle initiatieven rond drones bundelen in een aparte werking.

Het bedrijf zal onder meer luchtverkeersleidingsdiensten voor onbemande vliegtuigen aanbieden. Het regelgevend kader in deze nieuwe markt is in een finale fase van ontwikkeling op Europees niveau. SkeyDrone zal niet de enige speler op deze markt worden, maar met de expertise van het moederbedrijf skeyes als luchtverkeersleider voor de bemande luchtvaart, de opgedane ervaring met drones en de samenwerkingen binnen de sector is voor SkeyDrone ongetwijfeld een belangrijke rol weggelegd. Daarnaast zal SkeyDrone zich toeleggen op diensten voor het beveiligen van kritieke infrastructuur (zoals luchthavens) tegen intrusies met drones.

Maar ook binnen skeyes zal een expertise rond drones behouden blijven. Zo wil  skeyes op termijn de rol van CISP/CIF (Common Information Service Provider/ Common Information Function) opnemen: een centrale speler die via een open platform informatie omtrent bemande en onbemande vluchten bezorgt aan onder meer andere luchtverkeersleiders die onbemand luchtverkeer zullen beheren. Internationale, commerciële bedrijven beheren bijvoorbeeld hun eigen onbemande vloot.

Innovatie

De dronesector ontwikkelt zich razendsnel. De oprichting van het filiaal kon daarom niet langer op zich laten wachten. skeyes zal bij aanvang de enige aandeelhouder zijn. In een tweede fase zullen publieke en private (industriële) partners gezocht worden om het aandeel van skeyes te verminderen maar vooral om de nodige kennis en competenties toe te voegen aan de werking.

Johan Decuyper, CEO skeyes: “Onze inspanningen voor de dronesector kaderen in een bredere strategie rond innovatie. Ook in andere domeinen van onze werking onderzoeken we hoe we vernieuwend te werk kunnen gaan in het belang van al onze klanten. Wat betreft drones behoren we zeker tot het koppeloton in Europa. Dat bewijst ook de steun die we krijgen van Europa en ons advies aan overheden dat dient als basis voor de regelgeving rond drones. Zo behartigen we de belangen van de luchtvaart in ons land en blijven we verder instaan voor de veiligheid van al het verkeer in het Belgische luchtruim.”

Dominique Dehaene

skeyes - Communication Manager & Spokesperson

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be