skeyes behaalt ruim op tijd nieuw certificaat als luchtverkeersleider

skeyes is als luchtvaartnavigatiedienstverlener aan luchthavens en luchtvaartmaatschappijen onderworpen aan Europese regelgeving. Het is de nationale toezichthouder BSA-ANS (Belgian Supervisory Authority – Air Navigation Services) die erop toeziet dat skeyes aan de Europese regelgeving voldoet. Als dat het geval is, ontvangt skeyes van BSA-ANS een certificaat als luchtverkeersleider.

De vereisten en voorwaarden voor het certificaat zijn recent door Europa grondig aangepast. De gewijzigde regelgeving werd van kracht op 2 januari 2020.

Om een nieuw certificaat te behalen, moest skeyes ervoor zorgen dat het aan de gewijzigde bepalingen beantwoordt. Het voorbije jaar werkten skeyes en BSA-ANS daarvoor intensief samen. Zo kwam het eerst tot een eenduidige interpretatie van het nieuw regelgevend kader. Daarna stelde BSA-ANS via uitgebreide audits vast dat skeyes de vereiste inhoudelijke aanpassingen doorvoerde en dus aan de voorwaarden voldoet.

De open en constructieve samenwerking tussen beide partijen heeft ervoor gezorgd dat skeyes al op 17 december zijn licentie heeft verkregen. Dat is veel vroeger dan oorspronkelijk voorzien was. skeyes is daarmee één van de eerste luchtverkeersleiders in Europa die dat certificaat behaalt. Het certificaat is geldig sinds 2 januari 2020 en blijft dat zonder tijdslimiet, zolang er geen belangrijke normoverschrijdingen worden vastgesteld.

Dominique Dehaene

skeyes - Communication Manager & Spokesperson

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be