skeyes en ANA-Lux onderzoeken samen de vliegprocedures

skeyes en ANA-LUX hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om samen te werken bij het ontwerpen en wijzigen van vliegprocedures.

Het onderhoud van de vliegprocedures bestaat uit de analyse van de mogelijke impact van wijzigingen in het regelgevend kader, obstakelonderzoeken, luchthaveninfrastructuur en de conclusies van een luchtvaartveiligheidsonderzoek. Vervolgens worden de vliegprocedures op gezette tijden opnieuw beoordeeld om na te gaan of ze aan de geldende voorschriften voldoen. De nadruk ligt op procedures die sinds de laatste herziening niet zijn gewijzigd.  Uitzonderlijke wijzigingen, zoals een aan het luchtruim, worden onderworpen aan een specifieke ad-hocprocedure.

Met de overeenkomst van vandaag verbindt skeyes zich ertoe ANA-LUX bij te staan bij het onderhoud, de periodieke herziening en de bescherming van de vliegprocedures op de luchthaven van Luxemburg. Dit omvat o.a.:

  • het uitbrengen van een publicatieverslag, dat door de regelgever kan worden geanalyseerd en in de AIP kan worden gepubliceerd;   
  • het opstellen van luchtvaartkaarten;
  • het uitbrengen van een beknopt verslag over de impact van stedenbouwkundige projecten op de publicaties van vliegprocedures.

De volgende diensten zullen door ANA-LUX worden verleend:

  • de opleiding van de luchtverkeersleiders in diensten die verband houden met de overeenkomst;
  • de levering van de elementen die onderhoud of bescherming van de procedures vereisen;
  • veiligheidsgerelateerde activiteiten, met inbegrip van het verkrijgen van door de bevoegde Luxemburgse instanties afgeleverde certificeringen en goedkeuringen.

Johan Decuyper, CEO van skeyes: “De goede samenwerking tussen skeyes en ANA-LUX blijft haar vruchten afwerpen. Deze overeenkomst betreft de kern van onze activiteiten: de vliegprocedures vormen de basis voor het waarborgen van de veiligheid van het luchtverkeer. Door onze competenties te bundelen, werken wij samen aan de toekomst van het Belgisch-Luxemburgse luchtruim en die van onze luchthavens.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be