skeyes en Defensie ondersteunen windenergie door uitbreiding toegestane locaties voor windturbines

Gemeenschappelijk stappenplan van skeyes en Defensie

skeyes en Defensie blijven investeren om het aantal plaatsen waar windmolens kunnen gebouwd worden uit te breiden. Daarom stellen ze een gemeenschappelijk stappenplan samen op om de belemmeringen voor de uitrol van hernieuwbare energie tot een minimum te beperken.

Dit stappenplan werd op vrijdag 26 april ter kennis gebracht van de federale Regering. Het stappenplan zal nu aan de leden van de sectorfederaties worden voorgelegd. skeyes en Defensie dragen daarmee bij aan de oproep van de federale Regering om op het gebied van energietransitie hernieuwbare energie te bevorderen met het oog een capaciteit van 1,5 GW te bereiken.

Samen met de sector proberen skeyes en Defensie het aantal locaties waar windturbines kunnen geplaatst worden ten opzichte van de luchtvaartnavigatiesystemen uit te breiden zonder de veiligheid van het vliegverkeer in het gedrang te brengen. Bij elke vergunningsaanvraag voor een windenergieproject worden Defensie en skeyes geraadpleegd en brengen zij een advies uit met betrekking tot de bescherming van de eigen installaties, vliegprocedures of wapensystemen en wordt aldus de mogelijke impact van een project op luchtvaartaspecten, communicatiesystemen, RADAR, bakens voor de civiele luchtvaart, vliegprocedures, Drop Zones (DZ) en de aanwezigheid van mogelijke NAVO-pijpleidingen onderzocht.

De installatie van windturbines heeft een aanzienlijke impact op de radarapparatuur die wordt gebruikt voor luchtverkeersleiding bij skeyes en bij militaire operaties. Om te allen tijde operationele efficiëntie en luchtvaartveiligheid voor alle luchtruimgebruikers te waarborgen, zijn extra investeringen in aanvullende infrastructuur noodzakelijk, die ten dele worden gefinancierd door de federale overheid. Dit maakt integraal deel uit van het windturbinestappenplan.

skeyes en Defensie hebben de windenergiesector geraadpleegd om te weten te komen wat hun belangrijkste behoeften zijn. De nu voorgestelde versoepelingen van zowel skeyes als Defensie hebben een positieve impact ten opzichte van de verzoeken van de sectorfederaties.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be