skeyes gaat digitale controletorens bouwen

De Raad van bestuur van skeyes heeft gisteren besloten om de oproepingsprocedure naar kandidaten op te starten voor de gefaseerde bouw van digitale controletorens op de zes Belgische luchthavens.

Digitale controletorens bestaan uit een controlecentrum op afstand en camera’s op de luchthavens (in plaats van de uitkijkpost van de klassieke controletorens). Vanuit digitale torens kunnen luchtverkeersleidingsdiensten aangeboden worden op verschillende luchthavens vanuit één enkel controlecentrum met zelfs verhoogde luchtvaartveiligheid dankzij augmented reality.

Digitale torens maken de toekomst van de luchtverkeersleiding op de luchthavens uit en worden overal in Europa gebouwd. Na verschillende onderzoeken en terreinbezoeken de voorbije jaren, heeft skeyes een ambitieus strategisch plan opgesteld om digitale torens te voorzien voor de zes Belgische luchthavens die geleidelijk aan de klassieke controletorens zullen vervangen. 

Na de beslissing van gisteren, zal skeyes in de komende weken een oproep publiceren voor kandidaten om zo een industriële partner te selecteren die de zes Belgische luchthavens kan uitrusten met digitale torens. De voorwaarden en de planning van de uitvoering zullen besproken worden met de uitbaters van de luchthaveninfrastructuur, rekening houdende met de noodzaak om de huidige torens te vernieuwen.

Net als andere sectoren is de luchtverkeersleiding aan het digitaliseren. skeyes investeert in de technologie van de toekomst om de kwaliteit van de dienstverlening aan zijn klanten te verbeteren. De beslissing van de Raad van bestuur van gisteren is een etappe in het nieuwe strategisch plan van skeyes van juli 2019 om het overheidsbedrijf voor te bereiden op toekomstige uitdagingen.

Dominique Dehaene

skeyes - Communication Manager & Spokesperson

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be