skeyes gebruikt CNS-drone die door Skyguide werd ontwikkeld

De Belgische luchtvaartnavigatiedienstverlener skeyes zal in de toekomst een beroep doen op een CNS-drone (Communication, Navigation, Surveillance) die speciaal ontwikkeld werd door zijn Zwitserse tegenhanger Skyguide om de prestaties van navigatiehulpmiddelen te controleren. Het gebruik van deze drone moet leiden tot betere meetprocedures en de uitstoot helpen verminderen. De CNS-drone, die door ingenieurs van Skyguide ontwikkeld werd, reikt nauwkeurigere resultaten aan door signalen uit de lucht op te pikken, die vervolgens vanaf de grond met behulp van ingebouwde software worden gemonitord en geverifieerd. De drone wordt sinds 2018 met succes ingezet op de luchthavens van Genève en Zürich, waar hij helpt om het aantal vluchtinspecties te verminderen, de onderhoudskosten te verlagen en de geluidsoverlast te minimaliseren.

skeyes is de eerste klant van Skyguide voor de CNS-drone in Europa. De dienstverlening waarover overeenstemming werd bereikt, omvat ook opleidingen voor dronepiloten en technici in de metrologie van skeyes. Naar verwachting zal de drone het onderhoud van navigatiehulpmiddelen zoals Instrument Landing Systems (ILS) en VHF Omnidirectional Range (VOR)-systemen aanzienlijk verbeteren door nauwkeuriger, real-time toezicht. Bovendien maakt de drone gebruik van Real Time Kinematics (RTK) om GPS-signalen te monitoren om zeer nauwkeurige tijd- en locatiestempels te leveren terwijl hij langs vooraf bepaalde vliegroutes vliegt om normale en alarmcondities te meten.

Dominique Dehaene

skeyes - Communication Manager & Spokesperson

Skyguide Swiss air navigation services ltd Media Relations

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be