skeyes is voorbereid op ongecontroleerde dronevluchten

Drones die niet vliegen volgens de regels vormen een mogelijk gevaar voor het vliegverkeer. skeyes werkte een procedure uit die luchtverkeersleiders moeten volgen als zo’n drone gedetecteerd wordt.

Het aantal drones in de lucht blijft enorm toenemen en dat zal de komende jaren nog zo blijven. skeyes is klaar om die nieuwe luchtvaartuigen te integreren in het bestaande luchtverkeer. Via de app droneguide kunnen professionele dronegebruikers hun vluchten al aanmelden en plannen.

Detectie

Vluchten die niet aangemeld zijn bij de bevoegde autoriteiten of die afwijken van de vastgelegde regels, worden ‘rogue drones’ genoemd. Die kunnen een gevaar opleveren voor vliegtuigen omdat hun traject onvoorspelbaar is. Bovendien kunnen drones op dit moment nog niet gedetecteerd worden op radarschermen. Het is de luchtverkeersleider die zelf de drone moet spotten of een melding ontvangen van piloten, politiediensten, Airport Inspection of militair personeel. skeyes onderzoekt ondertussen wel systemen die drones kunnen detecteren.     

Procedure

Luchtverkeersleiders weten hoe ze moeten reageren als er een drone gemeld wordt. Die manier van werken is vastgelegd in een procedure die nu ook door het Directoraat-Generaal Luchtvaart is goedgekeurd.

Van zodra een drone gemeld wordt, zal de luchtverkeersleiding alle piloten regelmatig op de hoogte houden van de positie van de drone. Het is dan aan de piloot om gepast te reageren. De luchtverkeersleiding zal hem daarin wel bijstaan door hem te begeleiden bij de acties die hij onderneemt. Ook politiediensten, Airport Inspection en de Duty Manager van de luchthaven worden meteen op de hoogte gebracht.

De luchtverkeersleiding kan zelf ook beslissen om te veranderen van start- en/ of landingsbaan of zelfs om de vertrekken of aankomsten tijdelijk op te schorten.   

Pas als er geen gevaar meer dreigt - de drone is langere tijd niet meer gesignaleerd of de drone en/of de piloot zijn gevat - kan het vliegverkeer hervat worden.

Johan Decuyper, CEO skeyes: “skeyes werkt volop mee aan de ontwikkeling van de dronesector in ons land. Wij zullen altijd een vooraanstaande rol spelen in de luchtverkeersleiding voor onbemande vliegtuigen in het Belgisch luchtruim. Veiligheid van het luchtverkeer is daarbij onze voornaamste prioriteit. We passen de procedure rond rogue drones - die we zelf uitwerkten - al langer toe. De goedkeuring van die procedure door het DGLV creëert daarvoor nu een reglementaire basis.”

Dominique Dehaene

skeyes - Communication Manager & Spokesperson

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be