skeyes ontvangt betaling voor dienstverlening aan regionale luchthavens en nationale luchthaven

De Ministerraad het licht op groen voor de betaling aan skeyes van de vergoeding voor de dienstverlening voor 2021. Dat helpt de nationale luchtverkeersleider om de werking te blijven verzekeren.

Door de enorme terugval van het luchtverkeer op de Belgische luchthavens en in het Belgische luchtruim krompen ook de inkomsten van skeyes. Die komen voornamelijk van luchtvaartmaatschappijen die skeyes vergoeden voor de dienstverlening. Een ander deel komt van de federale en regionale overheden volgens een verdeelsleutel. De vaste kosten voor skeyes houden echter aan omdat het bedrijf operationeel moet blijven om de luchtverkeersveiligheid te garanderen voor het resterende verkeer.

In 2020 slaagde skeyes erin om  te antwoorden op deze grote uitdaging dankzij de strategie van de laatste vijf jaar waardoor skeyes een gezond financieel bedrijf werd. In synergie met de richtlijnen van de overheid schakelde skeyes ook over naar telewerk voor alle niet-operationele diensten en werden alle maatregelen om de gezondheid en de veiligheid van het personeel te beschermen strikt toegepast.

Om het hoofd boven water te houden naar liquiditeit moest skeyes in 2020 via de federale overheid en Eurocontrol wel een beroep doen op overheidssteun. De steun kwam er mits interne maatregelen zoals het opnemen van historisch verlof.

Dominique Dehaene

skeyes - Communication Manager & Spokesperson

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be