skeyes wisselt als eerste gegevens uit via nieuw Europees datanetwerk

Vliegverkeer stopt niet aan de landsgrenzen. Tientallen Europese luchtverkeersleiders werken dagelijks samen om het luchtverkeer in het Europese luchtruim in goede banen te leiden. Snelle, betrouwbare en veilige overdracht van gegevens speelt daarbij een belangrijke rol.

Die gegevensoverdracht zal binnenkort gebeuren via NewPENS (New Pan-European Netwerk Service), een ultra-robuust data- en voicenetwerk. NewPENS is een samenwerking tussen 41 ANSP’s (Air Navigation Service Providers of luchtverkeersleidingsdiensten) uit 47 landen die werken vanop zo’n 100 verschillende locaties. Via het netwerk worden allerlei gegevens rond luchtverkeersleiding uitgewisseld tussen luchtverkeersleidingcentra onderling maar ook met luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, defensie- en meteorologische diensten. In juni sloten de eerste luchtverkeersleiders in Europa aan op NewPENS.

Primeur voor skeyes

De primeur is echter weggelegd voor skeyes: op 1 juli wisselde de Belgische luchtverkeersleider als eerste daadwerkelijk gegevens uit met de EUROCONTROL Network Manager (NM) via het nieuwe netwerk. Die uitwisseling zal in de toekomst dus ook kunnen met alle andere partners die stapsgewijs op het netwerk aansluiten. skeyes kan de mogelijkheden van het netwerk bovendien nog sneller aanpassen aan zijn eigen noden zonder hiervoor nog afhankelijk te zijn van EUROCONTROL MUAC zoals dat tot nog toe het geval was. ​ ​ ​ 

De aansluiting op NewPENS en de eerste data-uitwisseling, zonder impact op de continuïteit van onze dienstverlening, mag zonder meer een technologisch huzarenstukje genoemd worden dat door de eigen dienst Network, IT & Data Communication (NID) van skeyes gerealiseerd werd. Met de aansluiting ging namelijk ook de transitie van concrete toepassingen nodig voor luchtverkeersleiding gepaard.


 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be