Verjaardag van geslaagde samenwerking tussen burger- en militaire luchtverkeersleiders in Steenokkerzeel

Vandaag vieren we de eerste verjaardag van het geslaagde project CIV-MIL. Het ATCC (Air Traffic Control Centre) dat vroeger gevestigd was in het Oost-Vlaamse Gavere (Semmerzake) is op 2 december 2019 figuurlijk geland op de site van skeyes in Steenokkerzeel. Vanaf dan zijn de militairen gaan samenwonen met de collega’s van skeyes. Concreet werken de militaire- en de burgerluchtverkeersleiders sindsdien vanuit dezelfde operationele zaal. De colocatie brengt heel wat professionele interessante aspecten met zich mee zoals het constructief samenwerken tussen militaire- en  burgercollega’s om het klein, maar zeer druk Belgisch luchtruim efficiënter, veiliger, ecologischer en dynamischer te gebruiken.

“We zijn niet getrouwd, maar hebben toch een samenlevingscontract”, zegt luitenant-kolonel stafbrevethouder Jo Heylens, Korpscommandant van het ATCC. “Net zoals levenspartners luisteren we naar elkaar, moeten we af en toe water in de wijn doen, maar werken we samen hard aan onze relatie om van dit project een succesverhaal te maken”. Het samenlevingscontract bevat een aantal gezamenlijke uitvoeringsakkoorden in verschillende domeinen zoals human resources, operationele diensten, financiën, … 

In 2020 is er heel wat vooruitgang geboekt in de samenwerking. Johan Decuyper, CEO van skeyes, blikt tevreden terug op het eerste jaar: “Het was toch een uitdaging om deze samenwerking te bewerkstelligen. Al vele jaren werd er gepoogd om deze samenwerking in concreto uit te voeren en daar zijn we uiteindelijk in geslaagd. Het luisteren naar elkaars noden is een belangrijk aspect voor deze colocatie.”   

In juni 2020 werd  een belangrijke stap gezet naar een meer civiel-militaire samenwerking op het vlak van luchtverkeersleidingsdiensten door de ingebruikname van de nieuwe “supervisor suite”. Het samenbrengen van de supervisors van skeyes en Defensie is een ‘key enabler’, een cruciale stap voor verdere samenwerking tussen beide partners. De rechtstreekse interactie tussen de supervisors zorgt ervoor dat coördinatie en communicatie sneller en duidelijker verlopen waardoor de noden voor beide partijen wordt beantwoord en zodat  het luchtruim nog optimaler kan benut worden.

In het kader van het flexibel gebruik van het luchtruim in België is de Airspace Management Cell (AMC) sinds 21 september 2020 operationeel. Dit is een gezamenlijke civiel-militaire “luchtruimbeheerscel” waarin permanent overleg cruciaal is. De CIV-MIL-coördinatie zorgt ervoor dat de veiligheid en de capaciteit van het luchtruim groter wordt en dat de efficiëntie en de flexibiliteit van de civiele en militaire vluchtoperaties verbeteren.

Ook in het domein van het verspreiden van luchtvaartinformatie - Aeronautical Information Management (AIM) – en op het vlak van de opleiding wordt er steeds meer samengewerkt.

Dominique Dehaene

skeyes - Communication Manager & Spokesperson

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be