Wijzigingen aan het beheerscontract van skeyes

Groenere tarifering en investeringen in geavanceerde technologieën

De heffingen die de luchtvaartmaatschappijen aan skeyes betalen voor zijn dienstverlening op het vlak van luchtvaartnavigatie zullen binnenkort worden gemoduleerd op basis van het geluid van de vliegtuigen, hun uitstoot en de afgelegde afstand. Ook de financiering van de kosten voor plaatselijke luchtvaartnavigatiedienstverlening in 2023 op de luchthavens wordt verduidelijkt. Dat is goed nieuws voor het milieu en voor de financiële draagkracht van skeyes.

Johan Decuyper, CEO van skeyes: “Dankzij deze wijzigingen aan het beheerscontract kan skeyes zijn beleid inzake technologische investeringen, gericht op het voortdurend verbeteren van de luchtvaartveiligheid, voortzetten en tegelijkertijd een van de belangrijkste uitdagingen voor onze sector aangaan: het inzetten op een duurzame luchtvaart."

Modulatie van de heffingen
De luchtvaartmaatschappijen betalen heffingen aan skeyes voor zijn dienstverlening op het vlak van luchtvaartnavigatie - opstijgen en landen - op Brussels Airport. Vanaf 1 april 2023 wordt een nieuw, groener tariferingssysteem ingevoerd. De heffingen zullen worden gemoduleerd naargelang het geluid van de vliegtuigen, hun uitstoot (luchtkwaliteit - Nox - en CO2) en de afstand van de vluchten. Het bedrag van de nieuwe heffing kan variëren van gemiddeld -25% tot +40%.

Dat initiatief moet de luchtvaartmaatschappijen ertoe aanzetten minder luidruchtige en minder vervuilende toestellen in te zetten en korteafstandsvluchten ontmoedigen.
Het systeem wordt inkomstenneutraal voor skeyes.

Energietransitie in de luchtvaart
skeyes ontvangt een subsidie van de regering om projecten te financieren die erop gericht zijn de CCO (Continuous Climb Operations), CDO (Continuous Descent Operations) en groene naderingsprocedures te promoten. Dankzij deze procedures verbruiken vliegtuigen minder brandstof, wat een positief effect heeft op het milieu. Zoals hierboven vermeld, is het ook de bedoeling een ‘groenere tarifering’ van de heffingen voor plaatselijke luchtvaartnavigatiediensten in te voeren.

Met de steun van de regering zal skeyes blijven investeren in geavanceerde technologieën die minder gevoelig zijn voor de effecten van de windturbines en de beschikbare ruimte voor windenergieprojecten doen toenemen. De eerste stappen zijn hier al gezet.

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over skeyes

skeyes verzekert de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden elke dag meer dan 3.000 vliegtuigen, goed voor meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar. Het autonoom overheidsbedrijf is actief in het hart van Europa, in een van de drukst bevlogen en ingewikkeldste luchtruimen van het continent. skeyes is actief op Brussels Airport en op de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende. Dankzij zijn CANAC 2-verkeersleidingscentrum beheert skeyes de vliegbewegingen boven België en een deel van Luxemburg tot op een hoogte van 7.500 meter (*). Het bedrijf telt bijna 900 ervaren medewerkers die ten dienste staan van hun klanten: luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de luchtvaartsector en de overheid. skeyes ontwikkelt ook innovatieve diensten wat drones betreft en draagt bij aan een duurzame toekomst van de luchtvaartsector, onder andere inzake impact op het milieu. 

skeyes is lid van FABEC, een gezamenlijk luchtruimblok (België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) dat zich tot doel stelt de efficiëntie van de luchtvaartnavigatie in het hart van Europa te verbeteren in het kader van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. 

www.skeyes.be

(*) Het hogere luchtruim van de Benelux-landen en Noord-West-Duitsland wordt samen door het EUROCONTROL-centrum in Maastricht beheerd. 

Neem contact op met

Tervuursesteenweg 303 1820 Steenokkerzeel België

+32 2 206 21 11

press@skeyes.be

www.skeyes.be